Важно ли е храненето?

Здравей,

искам да засегна една важна, но често пренебрегвана част от подготовката на спортистите. Питал ли си се как се случват нещата “отвътре”, тоест вътре в нас? От къде идва енергията? Как мускулите и костите растат? Защо умората идва и си отива и ти си готов за нови натоварвания?

Истината е, че главните фактори за това са тренировка-хранене-възстановяване.

В тази статия ще пиша за храненето, за да помогна на всеки да разбере важността на храната като източник на енергия и пластичен материал, необходим за нормално развитие и възстановяване.

Правилното хранене е един от най-важните фактори за предпазване от контузии, повишаване на работоспособността и добро възстановяване.

Храната е необходимо да съдържа всички основни хранителни вещества или както още се наричат – макронутриенти: белтъчини, мазнини, въглехидрати. Те са нужни на организма ни, за да съществува и функционира.

Тъй като сме изправени пред огромно разнообразие от хранителни продукти статията ще стане твърде дълга, а никой не обича да чете дълги статии. Аз без да задълбавам накратко ще изброя някой от основните храни и предимно на кой макронутриент са източник:

Белтъчини: Месо, риба, мляко, яйца и техните произведения.

Мазнини: Малсо, зехтин,различни видове олио, ядки, животинска мас и др.

Въглехидрати: Хляб, тестени изделия, картофи, ориз, бобови култури и техните производни.

Тук е важно да напиша, че приетите в излишък белтъчини и въглехидрати могат да се превърнат в мазнини, а това да води със себе си тежки последствия.

 

Храната трябва да съдържа и второстепенни, но не по важност хранителни вещества или микронутриенти - вода, витамини, минерали и т.нар. баластни вещества.

 

Хранителните вещества в храната трябва да бъдат оптимално балансирани. Важно е също така храната да бъде разпределена правилно по време на деня, за да има тялото енергия през целия ден.

Дневното количество енергия, получавано чрез храната, трябва да покрива напълно количеството изразходвана такава.

Прието е това да се определя в килокалории (kcal) или килоджаули (kJ). В същите мерни единици се определя и хранителната стойност на продуктите.

След като вече сме наясно кои са основните хранителни вещества големият въпрос е по колко и в какво съотношение трябва да се приемат чрез храната. Отговорът е зависи от начина на живот, което включва мисловна, физическа, трудова  дейност, практикуван спорт и др. Като основна за съотношението на белтъчини, мазнини и въглехидрати в проценти е приета формулата: 30/20/50

 

Всеки може да изчисли нуждите си от хранителни вещества и да оптимизира храненето си, респективно представянето си. Тези които искат да подобрят представането си, но не и да изучават науката за храненето могат да получат съдеиствие от професионалист, който да състави хранителен план според личните им нужди.

Надявам се това да ти е помогнало.

 

 

Теодор Ташков